- Edimsel Koşullandırma
Edimsel şartlandırma (veya araçsal şartlandırma), bir bireyin davranışının sonuçlarıyla değiştirildiği bir öğrenme biçimidir. İki tamamlayıcı motivasyon, araçsal öğrenmeyi yönlendirir: olumlu sonuçların maksimize edilmesi ve caydırıcı olanların en aza indirilmesi. Davranışı pekiştirmenin veya güçlendirmenin iki yolu vardır: olumlu pekiştirme , bir davranış bazı istenen sonuçları üreterek güçlendirildiğinde gerçekleşir; olumsuz pekiştirme, bazı istenmeyen sonuçlardan kaçınarak bir davranış güçlendirildiğinde ortaya çıkar. Davranışı azaltmanın veya zayıflatmanın iki yolu vardır: olumsuz ceza, bir davranış pekiştirici bir sonuç üretmeyerek zayıflatıldığında ortaya çıkar; ve pozitif ceza caydırıcı bir sonuç üreterek bir davranış zayıflatıldığında ortaya çıkar. Kombinasyon halinde, bu temel pekiştirici ve cezalandırıcı olasılıklar, davranışı değiştirmek için dört yol sağlar. Pekiştirme, izlediği davranışın göreceli olasılığını veya sıklığını artırırken, ceza izlediği davranışın göreceli olasılığını veya sıklığını azaltır.
Tipik olumlu pekiştirme olayları bazı fizyolojik veya psikolojik ihtiyaçları karşılayacaktır, bu nedenle bu yiyecek, oyun veya şefkat gösterisi olabilir. Farklı köpekler, pekiştirici farklı şeyler bulacaktır. Olumsuz pekiştirme, bir köpek belirli bir tepkinin caydırıcı bir uyaranın sunumunu sona erdirdiğini keşfettiğinde ortaya çıkar. Bir caydırıcı, sözlü uyarı veya boğma zinciri gibi köpeğin sevmediği herhangi bir şeydir.
Ceza, operasyonel olarak takip ettiği davranışın olasılığını düşüren bir olay olarak tanımlanır. Kelimenin genel anlamıyla “ceza” değildir ve fiziksel veya psikolojik zarar ve kesinlikle kötüye kullanım anlamına gelmez. Ceza, basitçe, bir tasma kopması gibi yanlış bir davranış yapıldığında istenmeyen bir sonucun ( pozitif ceza ) sunulması veya eğitmen gibi yanlış davranış yapıldığında istenen bir sonucun kaldırılması ( olumsuz ceza ) anlamına gelir. ödül olacak olan peyniri yemek. Daha önce geliştirilmiş bir davranış, pekiştirme durursa durabilir; buna yok olma denir. Sahibinin dikkatini çekmek için patisini tutan bir köpek, artık dikkat çekmezse sonunda duracaktır.
- Klasik Koşullandırma
Klasik koşullandırma (veya Pavlovcu koşullandırma ), bir uyaranın, koşullu uyaranın, ikinci bir uyaranın, koşulsuz uyaranın oluştuğunu işaret etmeye geldiği bir öğrenme biçimidir. Klasik koşullanma, bir köpeğin çevresindeki şeyleri ilişkilendirmeyi öğrendiği veya sadece birlikte giden bazı şeyleri keşfetmesidir. Bir köpek, gök gürültüsü ve şimşek ile ilişkilendirilerek yağmurdan korkabilir veya sahibinin tasmasını alarak belirli bir çift ayakkabıyı giymesine tepki verebilir. Klasik şartlandırma, bir köpeğin, özellikle insanlardan ve durumlardan korkunun üstesinden gelmek için belirli bir uyaranla belirli ilişkiler kurmasına yardımcı olmak için köpek eğitiminde kullanılır.
- İlişkisel Olmayan Öğrenme
İlişkisel olmayan öğrenme, sunulan uyarıcıyı ödül veya ceza gibi başka bir uyarıcı veya olay ile ilişkilendirmeyi içermeyen bir uyarıcıya yanıtta meydana gelen bir değişikliktir. Alışkanlık ilişkisel olmayan öğrenmedir. Bir örnek, kapı ziline heyecanla tepki veren bir köpeğin, ziyaretçilere eşlik etmeden tekrar tekrar zil çalmasına maruz kalması ve anlamsız uyaranlara tepki vermeyi bırakmasıdır. Gürültüye alışır. Alışkanlığın diğer tarafı duyarlılıktır. Bazı köpeklerin, tekrarlanan uyaranlara veya olaya alışmaları yerine, uyaranlara karşı tepkileri güçlenir. Duyarsızlaştırma, olumlu deneyimleri korku veya endişeye neden olan bir nesne, kişi veya durumla eşleştirme sürecidir. Ödüllerle birlikte korkulan nesneye tutarlı bir şekilde maruz kalmak, hayvanın daha az stresli olmasına ve böylece süreçte duyarsızlaşmasına izin verir. Bu tür bir eğitim, havai fişeklerden korkan köpekler için etkili olabilir.
Öğrenilen ilgisizlik, bir uyarana veya işarete aşırı maruz kalan köpeklerin işaretin alakasız olduğunu öğrendiği, çünkü maruz kalmanın olaysız olduğu kanıtlanmıştır. Dolayısıyla, yanıt vermeden veya sonuçsuz sürekli “Otur, otur” diyen bir köpek sahibi, istemeden köpeğe ipucunu görmezden gelmeyi öğretir.
Öğrenilmiş çaresizlik , bir köpek olumsuz bir olaydan kaçınma seçeneğinin olmadığı bir durumda yanıt vermeyi bıraktığında ortaya çıkar. Öğrenilmiş çaresizliğin ortaya çıkması için, olay hem travmatik hem de köpeğin kontrolü dışında olmalıdır. Tahmin edilemeyen veya kontrol edilemeyen cezalara maruz kalan aile köpekleri, öğrenilmiş çaresizlik bozukluğuyla ilişkili rahatsızlıklar geliştirme riski altındadır. Olaydan uzun süre sonra cezalandırma gibi, tanımlanabilir kaçınma ipuçları veya yanıt seçenekleriyle zayıf bir şekilde koordine edilen ceza, kaçınılmaz travma kriterlerini karşılar.
- Gözlemsel Öğrenme
Gözlemsel öğrenme , başkalarının davranışlarını gözlemleyerek gerçekleşen öğrenmedir. Bu öğrenme biçiminin gerçekleşmesi için pekiştirmeye ihtiyacı yoktur; bunun yerine model bir hayvan gereklidir. Model kasıtlı olarak belirli bir davranışı aşılamaya çalışmasa da, gözlemlenen birçok davranış hatırlanır ve taklit edilir . Evcil köpek, sosyal bir türdür ve sosyal bağımlılığı, kendi davranışına ve öğrenme yeteneklerine katkıda bulunan diğerlerinin davranışlarından haberdar olmasını sağlar. Bununla birlikte, köpeklerin birbirleriyle ve insanlarla etkileşime girerek ne kadar ve nasıl öğrenebileceklerine dair devam eden tartışmalar var.
“Gözlemsel öğrenme” terimi, birbiriyle yakından ilişkili birkaç kavramı kapsar: allelomimetik davranış veya örneğin, yavru köpeklerin kendi türlerinden diğerlerini takip ettiği veya kopyaladığı durumlarda taklit etme; başka bir köpeğin varlığının bir davranışın yoğunluğunda bir artışa neden olduğu sosyal kolaylaştırma ; ve sosyal kolaylaştırma, taklit etme ve deneme yanılma yoluyla öğrenmeyi içeren, ancak köpeğin diğer köpeğin veya diğer çevresel ipuçlarının varlığında davranışa aktif olarak katılması açısından gerçek gözlemsel öğrenmeden farklı olan yerel geliştirme. Gözlemsel öğrenme için dört gerekli koşul şunlardır: dikkat, tutma, motivasyon ve üretim. Yani köpek, modellenen davranışı gerçekleştiren köpeğe veya kişiye dikkat etmelidir; gözlem sırasında davranış hakkında toplanan bilgileri saklamak; davranışı orijinalinden uzak bir zamanda ve yerde yeniden üretmek için motive olun; ve son olarak, davranışı veya bunun makul bir kopyasını üretin.
Narkotik tespit eden annelerini işyerinde gözlemlemelerine izin verilen 9-12 haftalık yavrular, daha önce annelerini izlemelerine izin verilmeyen aynı yaştaki kontrol yavrularına göre genellikle aynı becerileri altı aylıkken öğrenmede daha yetenekli olduklarını kanıtladılar. Çalışma. 2001 yılında yapılan bir araştırma, köpeklerin davranışlarını saptırma testlerinde kaydetti, burada favori bir oyuncak veya yiyecek V şeklindeki bir çitin arkasına yerleştirildi. Dolambaçlı yolun insanlar tarafından gösterilmesi, denemelerde köpeklerin performansını önemli ölçüde artırdı. Deneyler, köpeklerin yeni bir görevle karşılaştıklarında insan eyleminin sağladığı bilgilere güvenebildiklerini gösterdi. Önemli bir şekilde, insan göstericinin tam yolunu kopyalamadılar, ancak hedeflerine ulaşmak için insanlar tarafından gösterilen sapma davranışını benimsediler. Adler ve Adler tarafından 1977’de yapılan bir deney, diğer yavruların ekli bir kurdeleyle kafeslerine bir yiyecek arabasını çekmeyi öğrenmelerini izleyen yavruların, daha sonra kendilerine fırsat verildiğinde, görevde çok daha hızlı olduklarını buldu. Gösterici yavruların başarılı olması 38 günlükken ortalama 697 saniye sürerken, gözlemciler ortalama 9 saniyede başarılı oldu.
- Bilişsel Öğrenme
Köpekler, edimsel ve klasik koşullandırma gibi koşullandırma yöntemlerinden farklı olan bilişsel öğrenme yeteneğine sahiptir . Bilişsel öğrenme, köpeklerin uyaranlara koşullu yanıtlar geliştirmek yerine bilgi topladıkları ve işledikleri bir süreçtir.
Köpeklerde bilişsel öğrenmenin bir örneği, kontrollü araştırma ortamlarında Chaser ve Rico tarafından gösterilen hızlı haritalama çıkarımsal akıl yürütmedir . Hem Rico hem de Chaser, nesnelerin adlarını koşullandırmadan çıkarabilme ve onları sonsuza kadar hatırlama becerisini gösterdi.