İstanbul Pet Otel, İstanbul Pet Hotel, İstanbul Köpek Pansiyonu, İstanbul Kedi Pansiyonu, İstanbul Köpek Oteli, İstanbul Kedi Oteli, İstanbul Köpek Eğitimi, İstanbul Köpek Havuzu, İstanbul Köpek Gezdirme, İstanbul Köpek Dolaştırma, İstanbul Köpek Eğiticisi, İstanbul Pet Otel ve İstanbul Pet Hotel, Kedi Pansiyonu arayanlara İstanbul Köpek ve Kedi Oteli, Tecrübeli İstanbul Köpek Eğitimi ve Eğitmeni, İstanbul Kedi Pansiyonları, İstanbul Avrupa Yakası Kedi Pansiyonu, Kedi Pansiyonu İstanbul Fiyatları, Kedi Pansiyonu İstanbul Avrupa, Kedi Pansiyonu İstanbul, Kedi Pansiyonu, İstanbul Kedi Pansiyon, İstanbul Kedi Oteli Fiyatları, İstanbul Kedi Otelleri

Kedi Sahiplenme ve Kedi Bakımı

Bu yazımızda ailemize yeni bir bireyi alırken daha önce bir kedi sahiplenmediyseniz size derlenmiş basit bilgiler vereceğiz. Basit başlıklar altında kediler hakkında bilinmesi gereken bazı önemli bilgi ve tespitleri sizinle paylaşarak başlayalım;

Bir kedinin ortalama ömrü 13 ila 17 yıldır, ancak birçok kedinin 20 yaşın üzerinde yaşadığı bilinmektedir. Burda unutmamanız gereken konu kedinizi sahiplenip eve getirdiğinizde ömür boyu taahhüt vermelisiniz, o yüzden sahiplenme öncesi mutlaka bu kararı göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Kedi popülasyonu ülkemizde çok fazladır ve herhangi bir planlama yapılmamaktadır. Büyük şehirlerde ve apartman dairesinde yaşıyorsanız kediniz için sahiplenme sonrası mutlaka kısırlaştırma operasyonu yaptırmanızı tavsiye ederiz. Kısırlaştırmayı sadece evcillerimizin üremesi olarak düşünmeyin bunun yanında  operasyon sonrası kedinizin daha uzun ve daha sağlıklı bir hayat yaşayabilmesini sağlar. Klinik testlerde kısırlaştırma operasyonu geçirmeyen dişi kedilerin uterus enfeksiyonu olması, meme kanseri ve pyometra’ya daha eğilimli oldukları kanıtlanmıştır.

Kedinizi eve getirmeden önce tedarik listenizdeki her şeyi alıp ev düzenini o eve gelmeden oturtmaya çalışın.

Peki kedi tedarik listesinde neler olabilir?

Kedi Maması, Kedi mama kabı, su kabı, oyuncaklar, fırça, tırnak makası, tarak, yaka, kimlik etiketi, çöp kutusu, çöp, kedi taşıyıcı ve kedinizin uyuması için sıcak ve rahat bir yatak.

Siz veya mobilyalarınıza zarar vermesini istemiyorsanız kedilerinizin tırnaklarını her 2 – 3 haftada bir kesmenizi öneririz.

Kedinizi yeni evine getidikten sonra ona biraz zaman tanıyın

Kedinizin yeni bir ortama alışması “yedi ila on dört gün” sürebilir. Yavru kedinizle ailenin her bir üyesini birer birer buluşmasını sağlayın, o yüzden ona biraz süre tanıyıp ilgiden bunaltmayın.

Mümkünse evinizde sadece kediniz için sakin ve özel bir oda belirleyin.

Bu, çocukların ve diğer evcil hayvanların sık sık uğramadığı bir alan olmalı ve burada kediniz gerinip rahatlayabilir ve kendi kendine zaman geçirebilir. Her nekadar sosyal bir hayvan olmalarına rağmen çoğu zaman tek başına zaman geçirmeye ihtiyaçları vardır.

Başka ev hayvanlarınız varsa, yeni evcil hayvanınızı yavaş yavaş tanıtın.

Birkaç günlüğüne onu özel odasında bırakın ve diğer evcil hayvanlarınız ile kendisinin tanışması ve kaynaşması için zaman tanıyın.

Ev içerisinde bütün Kedilerin (gizlenme) kapalı kutulara ihtiyaçları vardır.

Kedileriniz için sadece onların girebileceği oyun kutuları hazırlayabilir, sessiz ama erişilebilir bir yerde tutabilirsiniz. Bir kere yerleştirdinizmi mümkünse bir daha yerinden kaldırmayınız  zorunlu olarak gerekiyorsa, birkaç gün içinde çok yavaş şekilde taşıma yapın. Çok katlı bir evde, her kat için bir özel oyun kutusu önerilir. Kediler saklanmayı çok sevmelerinden öte onlar için bir ihtiyaçtır.

Kedilerin pis kum kullanmayacağını unutmayın.

Her gün düzenli ve temiz tuttuğunuzdan ve haftada bir kez dezenfekte ettiğinizden emin olun! Özel kedi tuvaleti (Otomatik Kedi Tuvaleti) kullanıyorsanız bunu daha az sıklıkla yapabilirsiniz. Ambalaj kutusunu temizlerken hiçbir zaman amonyak, deodorant veya herhangi bir koku, özellikle limonu kullanmayın.

Beslenme çizelgesi planlarınızı her gün tutarlı tutun.

Kedileriniz için bir yemek karnesi oluşturup. Günlük olarak verdiğiniz kedi maması içeriğini ve yeme oranlarını yazabilirsiniz. İleride oluşabilecek hastalık için veterinerinize gösterebileceğiniz yemek çizelgesi çok daha sağlıklı olacaktır.

Evde beslediğiniz bitkiler bir çok kedi için toksik içerik barındırabilir

Kedinizi eve getirmeden önce eğer evinizde bitki besliyorsanız veterinerinize toksik test yaptırabilirsiniz. Evinizi kediniz için uyumlu bir yaşam alanı haline getirirken yaptırmış olduğunuz testten kediniz için zararlı olabilecek bitki listesine bakınız.

Kediler için zararlı yiyecekler; Üzüm, kuru üzüm, avokado, maya hamuru ve çiğ et, kediniz için zararlıdır.

Yeni dostunuzu nasıl güvende, mutlu ve sağlıklı tutacağınızı bilmelisiniz. En önemli konulardan biride zararlı yiyecekleri yavrularınızdan uzak tutmak için kediler için zararlı gıdaların tam listesine bakınız!

Sanılanın aksine, çoğu kedi laktoza tolerans göstermediğinden süt, kedinizin karnını gerçekten üzebilir.

Kediler nispeten temiz hayvanlardır, ancak kedinizi sık sık fırçalayıp tararsanız, içine girebileceğiniz tüy problemlerinin miktarını ciddi miktarda azaltacaktır.

Miyavlar iki kedi arasında pek duyulmaz – bu yüzden kedinizin miyavlarken dikkat edin, çünkü büyük ihtimal ile sizle konuşmaktadır.

Kedinizin kulağını temizlemek için, veterinerinizin önerdiği kulak temizleyicisini pamuklu bir topa koyun ve “kulak tıkantılarını veya kalıntıları hafifçe silin.”

Kediniz için enfeksiyona veya travmaya neden olabileceğinden kulak yolunu kesinlikle temizlemeyin.

Kedinizin dişlerini fırçalamak zor bir görev olabilir, ancak olabildiğince sık yapılmalıdır.

Bu incileri diş eti iltihabı ve diğer hastalıkları önlemek için temiz tutmak önemlidir. Evcil hayvan dostu bir diş macunu markası alın ve ASLA yavrunuzda insan diş macunu kullanmayın.

Kedinizin ayağındaki patiler son derece hassastır.

Kedinizin pati ve pençelerini, özellikle son derece soğuk ve sıcak havalarda koruyun.

Kedinizin gözlerindeki çapakları nemli bir pamuklu top kullanarak alın ve göz çevresindeki pislikleri silin.

Su, kediniz için en önemli besindir, bu nedenle küçük dostunuzun ona erişebildiğinden emin olun!

Ek olarak, kediniz de proteinlere, yağlara, karbonhidratlara, vitaminlere ve minerallere ihtiyaç duyar, bu nedenle yüksek kaliteli bir kedi maması seçtiğinizden emin olun!

Özel ve zorunlu bir durum olmadığı sürece kedinizin dışarıda bırakılması önerilmez.

Tek başına bir kedinin dışarı çıkmasına izin vermek tehlikelidir: Kaybolabilir, bir araba çarpabilir, diğer hayvanlarla kavga edebilir veya bir hastalık veya parazit kapabilir. Arkadaşınızın açık havada maceralara başlamasına izin vermeye karar vermeden önce, bir güvenlik tasması giydiğinden emin olun.

Kedinizi pire ve kene olarak haftalık olarak kontrol edin ve kediniz için en iyi pire ve kene kontrolü hakkında veterinerinize mutlaka danışın.

Gerekli aşılar konusunda da veteriner hekiminize danışın.

Kedinizi eve getirdikten sonra ilk haftasında veterinerinizi ziyaret etmelisiniz, sonra da arkadaşınızın sağlıklı olduğundan ve en iyi hayatı yaşamakta olduğundan emin olmanız için yıllık check-uplara götürün!

Feline Ürolojik Sendrom’dan (Kedi Üriner Sendromu) haberdar olun.

Hem dişi hem de erkek kediler “alt üriner enflamasyon” geliştirebilirler. Semptomlar sıkça tuvalete çıkma, ağrı ya da idrara çıkma zorluğu ve bazen idrarda kan bulunur şekilde gözlemlenebilir. Arkadaşınıza göz kulak olun!

Püf Noktası: Eğer bir yavru kediginiz varsa ve yemek istemiyorsa, “yavru kediginizin mamasını sıcak suda isitmayı” deneyebilirsiniz.

Kedinizin tasması varsa mikroçip takmayı düşünün, bu yüzden en iyi arkadaşınızı kaybetme şansınızı asla riske atmayacaksınız.

Kediler yırtıcıyı oynamayı ve avını kemirmeyi severler, bu nedenle pisinizi mutlu etmek için bir sürü kedi oyuncağı alabilirisiniz!

Kedilerinizi sık yıkamayın. Çünkü çok kirlenmedikçe yıkanmaya ihtiyaçları yoktur.

Yıkamak durumunda iseniz, Ilık su kullanın ve onu elle tutulan bir sprey hortumu ve kedi şampuanıyla hafifçe yıkayın. İnsan şampuanı kedinizin derisini kurutacaktır. O yüzden mutlaka kediniz için özel üretilmiş şampuanları tercih ediniz.

En önemlisi, sabırlı olun ve yeni kedinize verebildiğiniz kadar sevgi gösterin! Ona yeni çevreye alışmak biraz zaman tanıyın.

WhatsApp chat